sobota, 16 kwietnia 2011

Arabskie pierniczki


W szafce zgromadziłam całkiem sporo bakalii. Nie pozostawało więc nic innego, jak upiec coś słodkiego. Pierwsza myśl - keks. Druga - nie, lepiej znajdź coś oryginalniejszego. No i znalazłam. Galettes sucrees / arabskie pierniczki. Druga nazwa pasuje mi do intensywnego, korzennego smaku bardziej. Pierwsza kojarzy mi się raczej z jakimiś słodkimi babeczkami. Ciasteczka dobre do kawy, na drugie śniadanie.

Arabskie pierniczki

na bazie przepisu z Ugotuj.to

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cynamonu
  • czubata szklanka posiekanych bakalii (u mnie: suszone morele, daktyle, rodzynki; dodałam też kilka rozdrobnionych krówek)

Ubij jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec bakalie. Wyrób ciasto. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości około 30-35 cm. Ułóż oba wałki na natłuszczonej i posypanej mąką blasze. Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze. Ciasteczka wyjdą twarde i suche - jak to bywa z pierniczkami :)

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. mrrr... Schowasz gdzieś na bok przed D., K. i przed Tobą dla mnie? brzmią bowiem smakowicie! :*

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)