środa, 25 maja 2011

Pita ziołowa


Padam z nóg. Ale zanim zasnę, pokażę Wam jeszcze, co jadłam w niedzielę na obiad. A więc tym razem pieczywo wytrawne. Ziołowe chlebki pita, które świetnie komponowały się z sałatką grecką pełną świeżych warzyw i mojego ulubionego sera feta.

Pita ziołowa
przepis podstawowy stąd
porcja na 7-8 chlebków

Składniki:
  • 350 g mąki mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • suszone zioła (w sumie 2-3 łyżki: bazylia, tymianek, estragon, oregano)
  • ćwierć łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • filiżanka startego sera żółtego
  • olej do natłuszczenia

W połowie wody rozpuścić cukier i drożdże, zostawić zaczyn na 10 minut w ciepłym miejscu. Pozostałą wodę przelać do dużej miski. Dodać mąkę, oliwę, wszystkie przyprawy, ser i zaczyn. Wyrobić szybko elastyczne, dość ścisłe ciasto. Opróżnić na chwilę miskę i natłuścić ją olejem. Włożyć ponownie ciasto. Miskę szczenie owinąć plastikową torbę i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części i rozciągnąć je w elipsowate, dość płaskie placki. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia / natłuścić, położyć na nich placki (w odstępach, bo troszkę rosną) i odstawić jeszcze na pół godziny. Chlebki piec w temperaturze 230 stopni przez około 8 minut (przed wstawieniem do piekarnika skropić pity wodą). Studzić na kratce. Zachowują świeżość 2-3 dni, można mrozić.
Idealnie smakowały z sałatką grecką (ser feta + sałata lodowa + pomidory + ogórek + cebula + oliwki + sos vinegret).

Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Pycha, uwielbiam pitę. Jeszcze nie próbowałam jej z sałatką grecką, ale bardzo lubię do smażonego kurczaka przyprawionego na ostro, tak po indyjsku... Do tego bukiet surówek i jestem w niebie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. ziołowe są pycha! uwielbiam je z mnóstwem warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne chlebki i pewnie bardzo smaczne, ale (sądząc po instrukcji przygotowania) to raczej nie jest "pita" tylko coś innego... pozdrawiamy serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)