czwartek, 25 sierpnia 2011

Ayran miętowy


Czasem sama się zastanawiam jak coś tak pysznego może być tak proste! A tu proszę - 4 składniki, minuta roboty i wspaniały, orzeźwiający napój gotowy. Ayran pochodzi z Turcji, ponoć najlepiej smakuje popijany do kebaba - niestety jeszcze nie miałam okazji spróbować w takim zestawieniu. Najprostsza wersja to jogurt z wodą i solą - mój wariant, z miętą, to już ekstrawagancja! Mamy w Polsce wreszcie kilka ciepłych dni, polecam więc ayran jako dodatek do obiadu czy samodzielne drugie śniadanie.


Ayran miętowy

na 3 duże szklanki

Składniki
:
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego
  • 1/2 litra wody mineralnej
  • garść liści mięty
  • pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, a następnie porządnie schłodzić. Przelać do szklanek i podawać udekorowane miętą, najlepiej jako dodatek do dań wytrawnych.

Smacznego!
P.

6 komentarzy:

  1. I z taka ładną pianka na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny taki napój, gdy gorąco na dworze :) z pewnością wypróbuję, tylko niech pogoda w końcu wróci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią wypróbuję w najbliższym czasie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przeczytałam, że najlepiej smakuje po pijanemu :D wydało się. 3 x gin + tonic robi swoje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Airan to zsiadłe mleko z wodą (mniej więcej). Nie jogurt

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)