czwartek, 29 września 2011

Orkiszowa szarlotka z rabarbarem i pianką




Pyszna szarlotka łącząca w sobie smak konfitury rabarbarowej. Jabłka świetnie komponują się z rabarbarem nadając ciastu słodko - kwaśny posmak. Pianka natomiast nadaje mu urody i lekkości. Niestety ciasto znika tak szybko, że do fotografowania zostały mi jedynie brzeżne kawałki, gdzie pianka była niższa. ;)




Orkiszowa szarlotka z rabarbarem i pianką
przepis pochodzi z Moich Wypieków (lekko zmodyfikowany)
porcja na blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm


Składniki:
Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

Na nadzienie rabarbarowo - jabłkowe:

  • 500 g rabarbaru
  • 650 g kwaśnych jabłek
  • 1/2 - 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru (np. muscovado)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i zmiksować do powstania gładkiej kuli ciasta. Można również klasycznie - do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki, posiekać, następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią, spłaszczyć. Większą schłodzić w lodówce, mniejszą w zamrażalniku przez 30 minut.
Rabarbar obrać, pokroić na grubsze plastry, wrzucić do garnka z grubym dnem. Zasypać cukrem, dodać przyprawę do piernika lub cynamon, wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować, jak konfiturę, bez przykrycia - by odparowała większość wody (około 20 minut). Oprószyć mąką ziemniaczaną (najlepiej przez sitko, by nie zrobiły się grudki), wymieszać. Zdjąć z palnika, przestudzić.
Podczas gdy rabarbar się gotuje obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wymieszać z ostudzoną konfiturą z rabarbaru.
Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno formy. Spód oprószyć bułką tartą. Następnie na spód wyłożyć masę rabarbarowo - jabłkową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na masę owocową, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.
Piec przez około 60 minut (sprawdzić już po około 45 minutach). Piana potrafi urosnąć bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić, wystudzić ciasto. 
Podawać oprószone pudrem (ja o tym zapomniałam ;)) lub z bitą śmietaną.


Smacznego!
J.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)