wtorek, 29 listopada 2011

Migdałowe beziki



Ostatnio minęła mi alergia na migdały, więc wszystkim z nimi się z wielką radością zajadam. Może przez to te beziki mi tak smakowały. Są lekkie, kruche i bardzo aromatyczne. Pychota!




Migdałowe beziki
Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki tartych migdałów
  • 2 duże białka, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 140 stopni. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać po łyżce cukier puder. Delikatnie wsypać migdały i szpatułką ostrożnie wymieszać z pianą. Łyżką nakładać kleksy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowywać 1-2 cm odstępy. Piec przez 45 minut. Wyjąć, odczekać kilka minut i studzić do końca na kratce. 


Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. Mogę kilka? Tak cudownie wyglądają.. i ten zapach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Na migdały alergii na szczęście nigdy nie miałam, bo uwielbiam marcepan.

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrzę u Ciebie na te bezy i też sobie chyba nawet zaraz zrobię, takie to proste:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)