środa, 16 listopada 2011

Ziołowe bułeczki pełnoziarniste



Kolejna propozycja śniadaniowego pieczywa. Malutkie bułeczki o intensywnym, ziołowym aromacie. Polecam zrobić je wieczorem i zjeść następnego dnia rano, całkiem świeże, sprawiają bowiem wrażenie gliniastych. Idealnie komponują się z serami.


Ziołowe bułeczki pełnoziarniste

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki otrębów pszennych
  • 100 g drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
    ,
Z drożdży, łyżki mąki i łyżki ciepłej wody zrobić zaczyn. Odstawić na kilka minut. Mąkę wymieszać z resztą składników, wlać zaczyn, oliwę i 280 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, by lekko wyrosło. Odrywać niewielkie porcje ciasta i formować niewielkie okrągłe bułeczki, każdą naciąć w poprzek. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Śliczne aromatyczne bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe jak fajnie wyglądają te bułeczki na blasze w piekarniku ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile mniej więcej wychodzi ich z tego przepisu? :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)