czwartek, 22 grudnia 2011

Piernik czekoladowy



Tym razem połączenie czekolady i piernika w odwrotnych proporcjach - zamiast piernikowego brownies to piernik czekoladowy. Pierników bowiem na święta nigdy za wiele. Tak samo jak czekolady na mroźne, zimowe wieczory. Dlatego też połączenie tych dwóch składników jest idealnym rozwiązaniem na świąteczne wieczory i popołudnia. Jest pachnące, wilgotne i bardzo aromatyczne. Choć muszę przyznać, że dla mnie trochę za słodkie i za czekoladowe, ale wszystkich innych zdecydowanie ono urzekło. 


Piernik czekolady 
porcja na tortownicę 20 cm (na zdjęciach dodatkowa mała foremka)
przepis Nigelli z Feast
Składniki:
  • 90 g masła
  • 50 g ciemnego cukru muscovado
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 150 g miodu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 125 ml mleka
  • 135 g mąki pszennej
  • 20 g kakao
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
Na polewę:
  • 160 g cukru pudru (dałam 210 g)
  • 20 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 40 ml piwa (dałam karmelowego)
W większym garnku rozpuścić masło z cukrami, miodem, goździkami, cynamonem i imbirem. Sodę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Ściągnąć garnek z palnika, wbić jajka, dodać mleko, rozpuszczoną w wodzie sodę, mąkę. Wsypać czekoladę, wymieszać.
Całość wlać do formy i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC. Ostudzić.
W małym garnuszku rozgrzać masło, kakao i piwo, wymieszać. Wsypać przesiany wcześniej cukier puder, dokładnie wymieszać. Piernik polać polewą. 


Smacznego!
J.


3 komentarze:

  1. Jak ja uwielbiam takie łakocie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ puszyste! muszę sobie sprawdzić taką formę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... Rewelacyjne, świąteczne połączenie! Chętnie skusiłabym się na kawałeczek takiej piernikowo-czekoladowej pyszności. ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)