piątek, 30 grudnia 2011

Szybkie pierniczki



Od dawna poszukiwałam pierniczków idealnych. Musiały one być przede wszystkim mięciutkie i puszyste - w tej kwestii chyba żadne pierniczki nie pobiją pierniczków alpejskich, które niedawno prezentowałam. Jednak inną cechą, którą muszę mieć pierniczki idealne, jest szybkie mięknięcie. Nie lubię czekać, aż te pyszne ciasteczka, znów będą tak pyszne, jak tuż po upieczeniu. Obie te cechy mają właśnie te pierniczki - są mięciutkie, pachnące, korzenne i można je zrobić nawet dopiero dwa dni przed świętami, tak jak ja w tym roku. Zdecydowanie polecam wszystkim zabieganym, spóźnialskim i zapominalskim na przyszłoroczne święta!



Szybkie pierniczki
porcja  na około 55 pierniczków
przepis z Moich Wypieków
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 13 dag cukru pudru 
  • 10 dag masła, roztopionego
  • 10 dag miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.


Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. a jakie śliczne choinki widzę , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowite. Już tęsknię za pierniczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dekoracja na szóstkę :) przepis zdaje się bezbolesny, super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczęśliwego, uśmiechniętego i pysznego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)