niedziela, 8 stycznia 2012

Puszysty sernik - najlepszy



Jak zwykle okazuje się, że babcine receptury sprawdzają się najlepiej. W tym przypadku to zaskakujący dodatek ziemniaków przesądził o cudownej, puszystej strukturze ciasta. Dawno sama nie zjadłam aż tylu kawałków ciasta (dobrze, że blaszka była duża ;p). Na pewno  jeszcze nie raz wrócę do tej receptury, może warto pokombinować z jakimś dodatkami. Choć dla mnie idealna jest już ta podstawowa wersja.
Sernik

Składniki:
porcja na dużą prostokątną blaszkę
  • 1 kg białego sera (z wiaderka)
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 jajek
  • 3 średnie ziemniaki, ugotowane, wystudzone i dobrze rozgniecione
  • 2 szklanki cukru
  • 300 g margaryny
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g rodzynek (można pominąć)
kruchy spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • żółtko
Wszystkie składniki kruchego spodu posiekać i szybko zagnieść, ewentualnie dodając odrobinę wody. Uformować kulę, chłodzić godzinę w lodówce. Ciasto cieniutko rozwałkować, wylepić nim dno wyłożonej pergaminem blaszki. Podpiekać 10t minut w temperaturze 180 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Dodać twaróg, kaszkę, proszek do pieczenia i ziemniaki, dobrze wymieszać. Delikatnie dodać pianę z białek. Na koniec wmieszać rodzynki. Masę sernikową wyłożyć na lekko podpieczony spód. Piec godzinę w 180 stopniach C. Wystudzić, opcjonalnie polać ciasto roztopiona czekoladą / posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Ja też uwielbiam przepisy mojej babci. Sernik wygląda genialnie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale chmurkowy :) Świetnie wygląda i z pewnością jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)