wtorek, 28 sierpnia 2012

Małdrzyki - małopolskie placki twarogowe



Gotowanie na wakacjach? Cóż, raczej ciężka sprawa - ani czasu, ani warunków, ani ochoty. Ale tym razem miałam w pokoju aneks kuchenny (o ile 1 palnik i czajnik można tak nazwać...), więc postanowiłam przyrządzić coś regionalnego i szybkiego. Padło na słodkie placuszki z twarogu, czyli małdrzyki. Oryginalnie placki powinny mieć delikatniejszą strukturę niż moje, ale z racji utrudnionych warunków w postaci patelni, do której ciasto się przyklejało, musiałam dodać więcej mąki, by w ogóle dało się ładnie wszystko usmażyć. W każdym razie efekt smakowy świetny, w sam raz na późno popołudniowy wakacyjny obiad na słodko.


Małdrzyki - placuszki twarogowe
znalezione na ArtKulinaria

Składniki:
  • 500 g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 2 małe jajka
  • łyżka stopionego masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki (oryginalnie 3)
Twaróg bardzo drobno rozetrzeć (mając dostęp do maszynki - zmielić), dodać do niego pozostałe składniki, dobrze połączyć, by powstała gęsta masa. Formować łyżką małe okrągłe placki i smażyć je powoli, na rumiano na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło, posypane cukrem, ze śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!
P.


5 komentarzy:

  1. akurat sasiadka przyniosla twarog!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm jakie puszyste placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłem ostatnio coś takiego na festiwalu smaku w Krakowie pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ale smakowite! Nie ma bata, niedługo je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mama zawsze mi je robiła jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)