sobota, 30 marca 2013

Mazurek orzechowy


Przedstawiam obiecany kilka dni temu mazurek. Według mnie (i chyba wszystkich osób, które go jadły) jest to idealny mazurek orzechowy. Puszysty, o bardzo intensywnym smaku i pięknym zapachu, z pyszną polewą jajeczną na wierzchu. Zaczynając jeden jego kawałeczek myśli się już o zjedzeniu następnego. Po prostu nie można mu się oprzeć! Mówię Wam, musicie spróbować! Zwłaszcza, że robi się go bardzo łatwo i szybko. 


Mazurek orzechowy 
porcja na blaszkę 20 x 35 cm
Składniki:
Na spód:
  • 300 g orzechów włoskich
  • 300 g masła
  • 16 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 6 białek

Na polewę:
  • 6 żółtek
  • 16 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • +całe orzechy do dekoracji

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy zemleć. Masło utrzeć na jasną puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Wymieszać delikatnie dodając na przemian zmielone orzechy i mąkę. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z ciastem. Wylać do przygotowanej formy. Piec około 20 minut. 
W międzyczasie przygotować polewę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, na jasna masę. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać od razu na upieczony spód, równomiernie rozprowadzić. Udekorować połówkami orzechów włoskich. Wstawić do piekarnika i piec około 7 minut. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)