wtorek, 18 czerwca 2013

Konfitura pomarańczowa z przyprawami korzennymi



Za oknami gorące lato, więc wielką przyjemnością jest przypomnienie smaku i zapachu świąt... A z czym się najlepiej kojarzą? Z pomarańczami i korzennymi przyprawami! Konfitura jest genialna, cudownie orzeźwiająca, o intensywnym korzennym zapachu i idealnym kwaśnym smaku. Cudowna do letnich deserów i wypieków, a także na kanapki lub babki drożdżowe.... Pychota!



Konfitura pomarańczowa z przyprawami korzennymi
porcja na około 6 słoiczków 250 ml
Składniki:

  • 5 pomarańczy 
  • 1 cytryna 
  • 4 szklaki cukru
  • 8 szklanek wody
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć, a następnie sparzyć. Obrać je ze skórki, skórki odłożyć. Zdjąć z owoców pozostałe białe błonki, ponieważ one sprawiłyby, że konfitura byłaby gorzka. Cytrusy pokroić na plasterki, a następnie plasterki na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka. Skórki pokroić na drobne cienkie paseczki (około 2mm) długości około 1,5 cm. Dodać je do owoców. Zalać całość wrzącą wodą, a następnie dodać cukier i wymieszać, aż się rozpuści. Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Rano zagotować i gotować na małym ogniu około 4 godzin, bez przykrywki, mieszając co jakieś 10 minut. Pod koniec dodać przyprawy. Przełożyć konfiturę do wyparzonych słoików i mocno je zakręcić. 

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Na pikniku tyle osób je chciało kupić, że chyba na serio powinnyśmy zacząć! ;)

      Usuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)