Ups, złośliwość rzeczy martwych komputer odmówił posłuszeństwa i wrzucił niedokończony przepis - już spieszę z kompletną informacją :)
Dawno nie było u nas nic wytrawnego. Pora zatem na coś obiadowego - zapraszam na przepyszną, bardzo bogatą w ciekawe składniki tartę. Smakowała D, smakowała kuzynce, smakowała mi...i w efekcie szybko się skończyła. Polecam, bo w prosty sposób można oczarować gości całkiem wykwintną potrawą.
Tarta cebulowa z serem pleśniowym i chorizo
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- duża szczypyta soli
- żółtko
Farsz:
- 3 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 50 g chorizo
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 jajka
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki masła
Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść kulę. Schłodzić przynajmniej pół h w lodówce. Zimne kruche ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę do tart. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczeni i obciążyć (np. grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi). Podpiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować farsz: Cebule pokroić w pióra, poddusić z solą i zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Ser pleśniowy i chorizo pokroić w małe kawałki. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać przyprawy.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć cebulę, chorizo i ser, zalać masą jajeczną. Piec jeszcze około 20 minut - aż masa się całkowicie zetnie. Danie smaczne zarówno prosto z piekarnika, jak i na zimno.
Smacznego!
P.
hmmm smakowicie wygląda :) ostatnio robiłam tartę, ale muszę przyznać, że u mnie w domu nie przeszło kruche ciasto... Francuskiego też nie lubią... Jakie może być inne?
OdpowiedzUsuń