czwartek, 15 sierpnia 2013

Tarta cebulowa z serem pleśniowym i chorizo





Ups, złośliwość rzeczy martwych  komputer odmówił posłuszeństwa i wrzucił niedokończony przepis - już spieszę z kompletną informacją :)
Dawno nie było u nas nic wytrawnego. Pora zatem na coś obiadowego - zapraszam na przepyszną, bardzo bogatą w ciekawe składniki tartę. Smakowała D, smakowała kuzynce, smakowała mi...i w efekcie szybko się skończyła. Polecam, bo w prosty sposób można oczarować gości całkiem wykwintną potrawą.


Tarta cebulowa z serem pleśniowym i chorizo

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • duża szczypyta soli
  • żółtko
Farsz:
  • 3 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 50 g chorizo
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki masła

Z podanych składników na ciasto szybko zagnieść kulę. Schłodzić przynajmniej pół h w lodówce. Zimne kruche ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim natłuszczoną formę do tart. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczeni i obciążyć (np. grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi). Podpiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować farsz: Cebule pokroić w pióra, poddusić z solą i zmiażdżonym czosnkiem na maśle. Ser pleśniowy i chorizo pokroić w małe kawałki. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać przyprawy. 
Na podpieczony spód tarty wyłożyć cebulę, chorizo i ser, zalać masą jajeczną. Piec jeszcze około 20 minut - aż masa się całkowicie zetnie. Danie smaczne zarówno prosto z piekarnika, jak i na zimno.


Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. hmmm smakowicie wygląda :) ostatnio robiłam tartę, ale muszę przyznać, że u mnie w domu nie przeszło kruche ciasto... Francuskiego też nie lubią... Jakie może być inne?

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)