sobota, 4 stycznia 2014

Makowiec z jabłkami (bez mąki)


Idealny nie tylko na święta, ale na każdy dzień. Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny... Jak nie próbowaliście jeszcze takiego to musicie zrobić to jak najprędzej!


Makowiec z jabłkami (bez mąki)
porcja na blaszkę
przepis Olgi Smile
Składniki:
  • 800 g gotowej masy makowej
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka śliwek suszonych
  • ½ szklanki orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki miodu
  • zapach migdałowy
Masę makową odsączyć (najlepiej odcisnąć wodę przez gazę). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Migdały lub orzechy zmielić w młynku do kawy. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Masło zmiksować z cukrem, powoli dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać jabłka, orzechy lub migdały, rodzynki, śliwki, skórkę pomarańczową, miód, zapach, proszek do pieczenia i mak. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać pianę z masą makową. Masę wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 65-75 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!
J.


2 komentarze:

  1. ja uwielbiam i ciasta z jabłkami i makowca. na pewno spróbuję upiec to ciacho :)
    bardzo fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam podobny przepis i ciasto wychodzi rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)