piątek, 21 lutego 2014

Muffinki marmurkowe

Na święta dostałam słynną książkę Doroty z MW :) Pora zatem na wypróbowanie przepisu - na razie jeden z najprostszych, czyli łaciate babeczki. Te muffiny różnią się od innych prezentowanych przeze mnie babeczek, mają inną, bardziej sypką i lżejszą konsystencję niż standardowe muffiny. Są idealne dla miłośników babek piaskowych i stanowią wspaniałą przekąskę.
Muffiny marmurkowe
 
Składniki:
  • 220 g mąki
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 20 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Mąkę pszenną przesiać z 2/3 mąki ziemniaczanej i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie wmiksowywać jajka. Połączyć z przesianą mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 20 g kakao, a do drugiej pozostałą mąkę ziemniaczaną. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami nakładać po trochu masy obu kolorów aż do 3/4 wysokości otworów. Piec 25 min w 160 stopniach. Wystudzić. Polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)