KATEGORIE

poniedziałek, 19 września 2011

Muffiny ze śliwkami


Już sama nie wiem, które muffiny lubię najbardziej. Przedstawiam Wam bowiem kolejny pyszny przepis. Smakowały one nawet tym, którzy nie lubią śliwek (w tym mnie ;)). Lekkie, puszyste i co najważniejsze - mocno owocowe! :) 

Muffiny ze śliwkami
przepis pochodzi z Kuchni Prezydentowej
porcja na 12 normalnych muffinów


Składniki:
  • 400 g wydrylowanych śliwek, pokrojonych na ćwiartki (lub ósemki)
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 cukry waniliowe (16g)
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g maślanki
Piekarnik nagrzać do 160°. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Składniki suche: mąkę, proszek i cukry, wymieszać w jednej misce. W drugiej wymieszać mokre składniki: maślankę, olej i jajka. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać (aż składniki się lekko połączą). Dodać kawałki śliwek, wymieszać krótko. Wypełniać papilotki prawie do pełna. Piec 30 minut.
Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, a następnie studzić na kratce.
 
Smacznego!
J.


9 komentarzy:

  1. muffinki są takie urocze ;]
    bardzo je lubię.



    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, nigdy nie jadłam takich ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie Ci wyrosły! I ta strużka soku wypływająca ze środka bardzo mi działa na kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Wam wszystkim, tak grupowo, muffinki na prawdę były pyszne, więc jeszcze raz Wam je polecam. A Wasze miłe słowa motywują do dalszych wypieków! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. muffinki ze śliwkami super:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził kolejny raz, ja robię te muffiny na potęgę, póki śliwki są! :))
    Smakują rewelacyjnie, prawda? :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)