wtorek, 20 grudnia 2011

Muffiny piernikowe z żurawiną


Zadziwiające jest to, że aby zwyczajny wypiek wydawał się świąteczny, wystarczy dodać do niego trochę korzennych przypraw. Tak przecież powstają piernikowe babki, brownies czy też muffiny, tak jak w tym przypadku. Jak zwykle pięknie pachnące, puszyste, lekkie i znikające w zadziwiającym tempie. Żurawina wspaniale łamie smak i nadaje kwaskowatości... Pyszności, które jeszcze bardziej wprawią nas w atmosferę świąt!


Muffiny piernikowe
porcja na 12 muffinów
Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru muscovado
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki wody
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka suszonej / świeżej / mrożonej żurawiny

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: jajko, wodę, jogurt, miód, olej. Zawartość pierwszej miski wsypać do drugiej. Dodać żurawinę. Wymieszać wszystkie składniki do połączenia (mogą pozostać grudki). Nakładać ciasto do foremek do muffinów, napełniając je do pełna. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piecz 18-22 minuty - do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, odczekać pięć minut, po czym studzić muffiny na kratce. 


Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. Piernik, żurawina i świąteczny klimat :) Wspaniałe muffiny.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)