środa, 11 lipca 2012

Mrożone ciasto truskawkowe



Wspaniałe ciasto na upalne dni, tak jak wszystkie inne mrożone przysmaki. Ciasto z przepisu wychodzi znacznie wyższe niż na zdjęciach i bardziej zwarte (robiłam je jak już stało troszkę na zewnątrz, niestety...). Orzeźwiające, słodkie i lekkie, a do tego przygotowanie jego nie wymaga wiele wysiłku. Można również zastąpić truskawki borówkami. 




Mrożone ciasto truskawkowe
przepis z tego bloga
porcja na blaszkę 20 x 20 cm
Składniki:
na spód:

  • 1/4 szklanki mielonych migdałów
  • 4 ciastka pełnoziarniste (drobno pokruszone)
  • 10 łyżek masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru

na nadzienie:

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g serka śmietanowego
  • 2 szklanki drobno pokrojonych truskawek

Piekarnik nagrzać do 160 stopni, formę wyłożyć papierem. Wyłożyć papierem również półkę z piekarnika (zwyczajną blaszkę).
W malakserze zmiksować wszystkie składniki na spód ciasta. Wysypać ciasto na blachę, równo rozłożyć. Piec 20 minut, mieszając w połowie pieczenia.
W międzyczasie ubić białka z cukrem. Następnie dodać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze 6 minut. Dodać sok z cytryny i ser i zmiksować na wolnych obrotach. Dodać truskawki, wymieszać.
Połowę upieczonego ciasta wyłożyć na dno formy. Na nie wylać przygotowane nadzienie. Na wierz wysypać resztę ciasta. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny. 


Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)