Wspaniałe ciasto na upalne dni, tak jak wszystkie inne mrożone przysmaki. Ciasto z przepisu wychodzi znacznie wyższe niż na zdjęciach i bardziej zwarte (robiłam je jak już stało troszkę na zewnątrz, niestety...). Orzeźwiające, słodkie i lekkie, a do tego przygotowanie jego nie wymaga wiele wysiłku. Można również zastąpić truskawki borówkami.
Mrożone ciasto truskawkowe
przepis z tego bloga
porcja na blaszkę 20 x 20 cm
Składniki:
na spód:
- 1/4 szklanki mielonych migdałów
- 4 ciastka pełnoziarniste (drobno pokruszone)
- 10 łyżek masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki brązowego cukru
na nadzienie:
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- sok z 1 cytryny
- 100 g serka śmietanowego
- 2 szklanki drobno pokrojonych truskawek
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, formę wyłożyć papierem. Wyłożyć papierem również półkę z piekarnika (zwyczajną blaszkę).
W malakserze zmiksować wszystkie składniki na spód ciasta. Wysypać ciasto na blachę, równo rozłożyć. Piec 20 minut, mieszając w połowie pieczenia.
W międzyczasie ubić białka z cukrem. Następnie dodać śmietankę kremówkę i ubijać jeszcze 6 minut. Dodać sok z cytryny i ser i zmiksować na wolnych obrotach. Dodać truskawki, wymieszać.
Połowę upieczonego ciasta wyłożyć na dno formy. Na nie wylać przygotowane nadzienie. Na wierz wysypać resztę ciasta. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)