środa, 17 lipca 2013

Śniadaniowy tydzień: koktajl jagodowy na mleku sojowym z amarantusem

Zapraszam na mały cykl śniadaniowy :) 
Odkąd na straganach roi się od świeżutkich owoców, a w mojej kuchni stoi wielki karton napojów roślinnych Alpro moje śniadania stały się tak smaczne, że nie wytrzymam, jeśli nie podzielę się nimi ze światem... Większość prezentowanych przepisów to banalne koktajle i owsianki, które robi się w mig i da sobie z nimi radę każdy. To takie moje przykładowe eksperymenty, zachęcam do wszelkich własnych komibnacji!

Na pierwszy ogień napój według mnie idealny. Koktajl jagodowy na mleku sojowym z amarantusem, czy może być jeszcze zdrowiej i jeszcze pyszniej? Dla mnie to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o późne śniadanie / drugie śniadanie w słoneczny, letni dzień. Główny składnik - jegody, to największe bogactwo witamin, jakie można sobie wymarzyć: B1, B2, B6, C, PP; do tego naturalne związki mineralne - wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarka, selen, cynk i kwasy owocowe; są także bogate w błonnik i przeciwutleniacze.... o cudownych właściwościach tych owoców można się rozpisywać bez końca. Do jagód idealnie pasuje napój sojowy - zdecydowanie zdrowszy dla dorosłych niż mleko krowie. Słodyczy napojowi nadaje serek waniliowy i odrobina cukru (polecam dodać na koniec, jeśli po spróbowaniu uzna się to za konieczne), a końcowy efekt dopełniają przepyszne ziarenka amarantusa (o którym rozpisywałam się już wcześniej tu).


Koktajl jagodowy na mleku sojowym z amarantusem
na 2 spore porcje

Składniki:
  • szklanka jagód
  • serek homogenizowany waniliowy
  • szklanka mleka sojowego Alpro (lub więcej w zależności od preferowanej gęstości)
  • 4 łyżki amarantusa  ekspandowanego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie) 
  • kilka kostek lodu
Wszystkie składniki oprócz amarantusa umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Na koniec (łyżką) wmieszać amarantus. Koktajl przelać do wysokich szklanek. Podawać schłodzony.

Smacznego!
P.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam owocowe koktajle i dlatego z pewnością wypróbuję powyższy przepis. W domu często przyrządzam różne, przepyszne koktajle, które najczęściej podaję po posiłku, w wysokich szklankach do serwowania napojów zimnych https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki. Takie napoje są bardzo zdrowe i dobrze wspomagają odchudzanie, a także poprawiają trawienie.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)