środa, 12 czerwca 2013

Wieloziarniste ciasteczka amarantusowe


Znacie już produkty z amarantusa? Jeśli tak, na pewno już wiecie, że warto by mąka czy popping z tej rośliny zagościły w Waszych kuchniach na stałe Jeśli nie - zachęcam do zainwestowania w ten produkt - kto raz spróbuje, już nie będzie mógł się odzwyczaić, gwarantuję. W skrócie: amarantus (szkarłat) to ponoć najstarsze zboże świata pełne cudownych właściwości. Bogate w komplet aminokwasów, bezcenne źródło białka, pomagające w walce ze złym cholesterolem, idealne dla bezglutenowców, a do tego o bardzo ciekawym smaku z charakterystycznym orzechowym posmakiem.
To tyle, tymczasem zapraszam na pój pierwszy wypiek na bazie mąki z tej niezwykłej rośliny. To prawdopodobnie najzdrowsze ciasteczka jakie w życiu zrobiłam. Mąka amarantusowa i mnóstwo ziarenek - same zbawienne właściwości :) Co ważne, nie dość, że wyszło zdrowo, to według mnie przepysznie! Idealnie sprawdziły się na wyjeździe jako przekąska podczas wielogodzinnego zwiedzania - nie dość, że smaczne i zdrowe, to jeszcze sycące.




Wieloziarniste ciasteczka amarantusowe

Składniki:
  • szklanka mąki pszennej razowej
  • 2/3 szklanki mąki amarantusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • jajko
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • szklanka ziarenek (słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane)
Masło roztopić, ostudzić, połączyć z cukrem i jajkiem.W oddzielnej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia, dodać mieszankę ziaren. Łyżką wymieszać składniki suche i mokre.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładać lekko spłaszczone kulki ciasta. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasteczka około 10 minut, na złoty kolor. Wystudzić na kratce.


Smacznego!
P.




1 komentarz:

  1. Jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)