środa, 7 marca 2012

Miękkie ciasteczka na maślance



Kiedy kupię maślankę to za każdym razem mam dylemat na co ją całą zużyć. Placuszki, muffiny czy ciasto? Jednak tym razem zdecydowałam się postawić na ciasteczka. Wyszły zaskakująco pyszne! Bardzo miękkie i puszyste, takich jeszcze nie jadłam. Poza tym dzięki cynamonowi i wanilii pięknie pachniały i były po prostu pyszne.




Miękkie ciasteczka na maślance
porcja na 40 sztuk
przepis z burn me not
Składniki:
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 + 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki sody
  • pół szklanki maślanki
  • łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać ze sobą mąkę, proszek, sól i sodę, odstawić. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Wbić jajka i dodać wanilię, dalej miksując. Dosypywać stopniowo mąkę na zmianę z dolewaniem maślanki, miksując po każdym dodaniu.
Wymieszać cynamon i resztę cukru. Nakładać ciasto łyżką na blachę, zachowując duże odstępy. Posypać ciasteczka cynamonową posypką. Piec 8-10 minuy, aż brzegi ciasteczek zaczną brązowieć. Wyjać, odczekać kilka minut i studzić do końca na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku.


Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. ciasteczka wyglądają pysznie,tylko trochę za dużo nałożyłam,więc będą wielkie,już się nie mogę doczekać,aż spróbuję :3 co nieco

    OdpowiedzUsuń
  2. What must be done before starting the process of making buttermilk cake? visit mine: Telkom University

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)