wtorek, 6 marca 2012

Placuszki jogurtowe




Mmm... Czasem naprawdę warto zwlec się z łóżka kwadrans szybciej niż zwykle i przygotować jakieś porządne śniadanko. Obojętnie ile trudności stanie nam takiego dnia na drodze, i tak je pokonamy - pełni energii i dobrego humoru po pysznym posiłku. Tak przynajmniej było w moim przypadku wczoraj, kiedy to postanowiłam rano zjeść jakieś placuszki. Wybrałam bardzo delikatne, rozpływające się w ustach racuszki jogurtowe. Banalne i szybkie w przygotowaniu, a w smaku pyszne! Coś mi się zdaje, że któregoś ranka ponownie zagoszczą na moim stole.


Placuszki jogurtowe
według Na talerzu

Składniki:
na 3-4 porcje
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 125 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania
Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. 2 jajka ubić i połączyć z jogurtem i wodą. W drugim naczyniu przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i sól. Po czym dodać mokre składniki i na koniec dodać masło. Dokładnie wymieszać. Smażyć na suchej teflonowej patelni. Najlepiej smakują posypane obficie cukrem pudrem.

Smacznego!
P.



3 komentarze:

  1. u mnie dzisiaj rano gościły pancakesy kakaowe ;) piękna pogoda i pyszne śniadanie - dobry humor na cały dzień zapewniony! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jogurtowe są przepyszne ^^

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)