Ciasto drożdżowe jest wypiekiem, na który chyba najczęściej mam ochotę. Nie ma nic lepszego do południowej kawy czy do kieliszka wina i filmu niż właśnie świeże, puszyste i jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe. Szczególnie jeśli jest bogate w różnorodne bakalie... Mrrr... To ciasto jest jednak wyjątkowe, jeszcze nie robiłam tak wyrabianego i smakującego. Ma delikatny, maślany posmak, robi się je bardzo szybko i nie trzeba długo czekać, by delektować się tym smakiem. Coś wspaniałego!
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami
porcja na małą formę keksową 20 x 8 cm
przepis z Leith's Baking Bible
Składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 225 ml ciepłego mleka
- 30 g cukru pudru + dodatkowo do blaszki
- 2 małe jajka, roztrzepane
- 115 g masła, rozpuszczonego
- 115 g różnych rodzynek i żurawiny (w sumie)
- 30 g płatków migdałowych
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić blaszkę do piekarnika (na środkowej wysokości) i piec przez 35-45 minut, aż będzie złoto-brązowe i sprężyste. Wyjąć, odczekać 10 minut, po czym wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
J.
oj wygląda na wyśmienite
OdpowiedzUsuńu mnie wczoraj też było ciasto drożdżowe. ;) rzeczywiście, nic nie może się równać z ciepłym kawłkiem takiego wypieku!
OdpowiedzUsuń