poniedziałek, 5 marca 2012

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdalami



Ciasto drożdżowe jest wypiekiem, na który chyba najczęściej mam ochotę. Nie ma nic lepszego do południowej kawy czy do kieliszka wina i filmu niż właśnie świeże, puszyste i jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe. Szczególnie jeśli jest bogate w różnorodne bakalie... Mrrr... To ciasto jest jednak wyjątkowe, jeszcze nie robiłam tak wyrabianego i smakującego. Ma delikatny, maślany posmak, robi się je bardzo szybko i nie trzeba długo czekać, by delektować się tym smakiem. Coś wspaniałego!




Ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami
porcja na małą formę keksową 20 x 8 cm
przepis z Leith's Baking Bible


Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 225 ml ciepłego mleka
  • 30 g cukru pudru + dodatkowo do blaszki
  • 2 małe jajka, roztrzepane
  • 115 g masła, rozpuszczonego
  • 115 g różnych rodzynek i żurawiny (w sumie)
  • 30 g płatków migdałowych
Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem. Wymieszać z jajkami i masłem. Dodać drożdżową mieszaninę do mąki i stopniowo oraz dokładni wymieszać z mąką. Dodać owoce i migdały. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać dno i ścianki cukrem pudrem. Przelać ciasto do blaszki. Przykryć lnianym ręczniczkiem i odstawić w ciepłe miejsce do rośnięcia - do podwojenia objętości. Zajmuje to mniej więcej 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wstawić blaszkę do piekarnika (na środkowej wysokości) i piec przez 35-45 minut, aż będzie złoto-brązowe i sprężyste. Wyjąć, odczekać 10 minut, po czym wyjąć ciasto z formy i studzić na kratce. 


Smacznego!
J.




2 komentarze:

  1. oj wygląda na wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie wczoraj też było ciasto drożdżowe. ;) rzeczywiście, nic nie może się równać z ciepłym kawłkiem takiego wypieku!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)