niedziela, 4 marca 2012

Szarlotka otrębowa


Czasem wmawiam sobie, że umiem żyć bez słodyczy i postanawiam ich nie jeść. Ale nawet, gdy idzie dobrze zawsze na horyzoncie pojawiają się goście, a wraz z nimi chęć upieczenia (i skonsumowania) czegoś słodkiego. Żeby po zjedzeniu powstałego w takich okolicznościach smakołyku nie mieć zbyt wielu wyrzutów sumienia, tym razem postawiłam na ciasto na bazie bardzo zdrowych otrębów i tym samym przetestowałam kolejny rodzaj szarlotki. Ciasto było pyszne! Na dowód dodam, że sporą blaszkę pochłonęliśmy we czwórkę podczas jednego podwieczorku.




Szarlotka otrębowa
przepis z WiemCoJem

Składniki:
  • 200g mąki pszennej
  • 100g otrębów 
  • 200g masła
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
Otręby wymieszać z mąką, 1/2 łyżeczki cynamonu  i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem do konsystencji kaszy. Teraz dodać cukier i żółtka. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Odkroić 1/3 , zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepić spód formy. Nakłuć gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 25 minut.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Udusić z pozostałym cukrem i cynamonem (na wolnym ogniu, dodając 2-3 łyżki wody i czekać aż wyparuje).
Na podpieczony spód rozłożyć jabłka. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o dużych otworach na wierzch jabłek. Wstawić ponownie  do piekarnika na około 40 minut.
Upieczone ciasto przestudzić nieco w formie. Podawać jeszcze lekko ciepłe, najlepiej z lodami lub bitą śmietaną.

Smacznego!
P.



1 komentarz:

  1. Nie dziwię się, że tak szybko zniknęła, wygląda naprawdę apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)