Od dawna bardzo chciałam upiec typowy amerykański placek. Miał on być z jabłkami, jednak za nie w tym roku jeszcze się nie zabrałam, padło więc na brzoskwinie. Wyszedł pyszny, słodki i aromatyczny. A jego zapach... bajka! Poza tym przekonałam się, że nie trzeba mieć wcale specjalnego naczynia na niego, lecz wystarcza zwyczajne naczynie żaroodporne. Więc zachęcam Was wszystkich!
Peach Pie - Placek Brzoskwiniowy
porcja na formę do placka (lub naczynie żaroodporne) o średnicy 22 cm
przepis pochodzi z Ezra Pound Cake
Składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w 0,5 cm kostkę
- pół szklanki zimnej wody
na nadzienie:
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 7 dojrzałych brzoskwiń, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 2 łyżki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
Przygotować ciasto: Wsyp mąkę, cukier i sól do robota kuchennego. Wymieszaj przez chwilę (pulsując). Dodaj masło i pulsuj 9-10 razy. Dodaj połowę wody i pulsuj 5-6 razy, aż ciasto zacznie się formować. Przenieś ciasto do dużej miski, chwilę pozagniataj palcami. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj resztę wody. Podziel ciasto na dwie kulki w stosunku 2:1. Zawiń obie w folię spożywczą i włóż do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
Na wysypanej mąką powierzchni, rozwałkuj większa kulkę na koło o średnicy 30 cm. Przenieś je do wysmarowanej masłem formy . Delikatnie dociśnij ciasto do formy i odetnij wystające kawałki. Odstaw w formie na 15 minut do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Wymieszaj ze sobą aromat, cukier i mąkę kukurydzianą. Dodaj mieszaninę do brzoskwiń i soku cytrynowego, wymieszaj. Przełóż do formy, na spód ciasta.
Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkuj drugą, mniejszą kulkę ciasta. Wycinaj radełkiem 2 cm paski i układaj je w kratkę na nadzieniu, przyciskając na brzegach.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na przynajmniej 2 godziny. Podawaj bez niczego, oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Na wysypanej mąką powierzchni, rozwałkuj większa kulkę na koło o średnicy 30 cm. Przenieś je do wysmarowanej masłem formy . Delikatnie dociśnij ciasto do formy i odetnij wystające kawałki. Odstaw w formie na 15 minut do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Wymieszaj ze sobą aromat, cukier i mąkę kukurydzianą. Dodaj mieszaninę do brzoskwiń i soku cytrynowego, wymieszaj. Przełóż do formy, na spód ciasta.
Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkuj drugą, mniejszą kulkę ciasta. Wycinaj radełkiem 2 cm paski i układaj je w kratkę na nadzieniu, przyciskając na brzegach.
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na przynajmniej 2 godziny. Podawaj bez niczego, oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Smacznego!
J.
J.
Placek wygląda wpaniale. Uwielbiam brzoskwinie :)
OdpowiedzUsuńJuz czuję ten aromatyczny zapach zapiekanych brzoskwiń;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje. Nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńŚliczny! Uwielbiam takie ciasta - Twoim chętnie się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!