czwartek, 1 września 2011

Jogurtowe muffinki z orzeszkami i natką



Dawno (jak na nas...) nie zamieszczałyśmy muffinów. Najwyższa więc pora na pokazanie Wam kolejnych małych babeczek. Tym razem wytrawne - połączenie słonych orzeszków ziemnych i mnóstwa świeżej natki pietruszki. Według mnie idealne na kolację, niemal prosto z piekarnika i na śniadanie dnia następnego. Bo mają taki fajny smak, że spokojnie można zjeść je na dwa posiłki z rzędu i nie będzie to nudne!
Jogurtowe muffinki z orzeszkami i natką
porcja na 12 dużych muffinów
przepis z ksiązki "Muffinki" wyd. Świat Książki

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 80 ml oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • duża szczypta pieprzu

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszać z orzeszkami, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka lekko roztrzepać, dodać natkę, olej i jogurt, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać obie masy.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20 - 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Można podawać lekko ciepłe, jak i zimne.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie próbowałam wytrawnych muffinów, ale wyglądają zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)