Dawno (jak na nas...) nie zamieszczałyśmy muffinów. Najwyższa więc pora na pokazanie Wam kolejnych małych babeczek. Tym razem wytrawne - połączenie słonych orzeszków ziemnych i mnóstwa świeżej natki pietruszki. Według mnie idealne na kolację, niemal prosto z piekarnika i na śniadanie dnia następnego. Bo mają taki fajny smak, że spokojnie można zjeść je na dwa posiłki z rzędu i nie będzie to nudne!
Jogurtowe muffinki z orzeszkami i natką
porcja na 12 dużych muffinów
przepis z ksiązki "Muffinki" wyd. Świat Książki
przepis z ksiązki "Muffinki" wyd. Świat Książki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g posiekanych solonych orzeszków ziemnych
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 80 ml oleju
- 300 g jogurtu naturalnego
- duża szczypta pieprzu
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszać z orzeszkami, sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka lekko roztrzepać, dodać natkę, olej i jogurt, doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać obie masy.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Foremki wypełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec około 20 - 25 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Można podawać lekko ciepłe, jak i zimne.
Smacznego!
Nigdy nie próbowałam wytrawnych muffinów, ale wyglądają zachęcająco :D
OdpowiedzUsuń