Lekkie drugie śniadania są czymś, co uwielbiam. Szczególnie takie owsiano - owocowe. Łatwo zaspokajają apetyt, a przy okazji nie są ciężkie. Po prostu wspaniała przekąska do południowej kawy! :)
50 g masła, rozpuszczonego + odrobina do posmarowania
2 łyżki rodzynek
4 gruszki
miód i jogurt na wierzch
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj ze sobą płatki, brązowy cukier i cynamon. Dodaj masło i rodzynki. Przepołów gruszki, starając się nie uszkodzić skórki. Wytnij ogryzek małą łyżeczką. Umieść gruszki w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Lekko posmaruj masłem. Wyłóż owsianą kruszonkę na gruszki, przyciskając, żeby nie spadła. Można też położyć trochę obok gruszki. Piecz przez około 20-25 minut, aż gruszki będą miękkie, a płatki zbrązowieją. Wyjmij z piekarnika, polej ciepłe gruszki miodem i podawaj z jogurtem.
Chętnie zabrałabym je do pracy, żeby koleżankom uciekły języki do... :) Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej z gruszką w roli tytułowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gruszkowo Pozdrawiam :)
Łatwe,proste,smaczne;)czego chcieć więcej!
OdpowiedzUsuńŻebym tylko w szkole miała piekarnik, to bym codziennie coś takiego na II śniadanie jadła. :P Na weekend za to idealne. :D
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! uwielbiam płatki owsiane i bardzo mi się podoba dodatek brązowego cukru :)
OdpowiedzUsuńChętnie zabrałabym je do pracy, żeby koleżankom uciekły języki do... :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji kulinarnej z gruszką w roli tytułowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gruszkowo Pozdrawiam :)