piątek, 2 września 2011

Pieczone gruszki z kruszonką


Lekkie drugie śniadania są czymś, co uwielbiam. Szczególnie takie owsiano - owocowe. Łatwo zaspokajają apetyt, a przy okazji nie są ciężkie. Po prostu wspaniała przekąska do południowej kawy! :)




Pieczone gruszki z kruszonką
przepis pochodzi z Kitchen Simplicity

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 50 g masła, rozpuszczonego + odrobina do posmarowania
  • 2 łyżki rodzynek
  • 4 gruszki
  • miód i jogurt na wierzch
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj ze sobą płatki, brązowy cukier i cynamon. Dodaj masło i rodzynki. Przepołów gruszki, starając się nie uszkodzić skórki. Wytnij ogryzek małą łyżeczką. Umieść gruszki w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu. Lekko posmaruj masłem. Wyłóż owsianą kruszonkę na gruszki, przyciskając, żeby nie spadła. Można też położyć trochę obok gruszki.
Piecz przez około 20-25 minut, aż gruszki będą miękkie, a płatki zbrązowieją. Wyjmij z piekarnika, polej ciepłe gruszki miodem i podawaj z jogurtem.


Smacznego!
J.

4 komentarze:

  1. Łatwe,proste,smaczne;)czego chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Żebym tylko w szkole miała piekarnik, to bym codziennie coś takiego na II śniadanie jadła. :P Na weekend za to idealne. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pysznie wygląda! uwielbiam płatki owsiane i bardzo mi się podoba dodatek brązowego cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie zabrałabym je do pracy, żeby koleżankom uciekły języki do... :)
    Zapraszam do udziału w akcji kulinarnej z gruszką w roli tytułowej http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gruszkowo Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)