sobota, 3 września 2011

Razowe scones z feta i szczypiorkiem


Dawno nie było u nas żadnych scones. Pewnie dlatego, że latem wolałam chłodne, a nie ciepłe śniadanka. Jednak ostatnio, gdy były u mnie przyjaciółki zapragnęły mi się ciepłe bułeczki. Moje pierwsze wytrawne scones. Smakują jeszcze lepiej niż te na słodko, bo bardziej pasują do kanapek. Pychota!


Razowe scones z feta i szczypiorkiem
przepis na 9 sztuk
przepis pochodzi z Brulionu z przepisami

Składniki:
  • 180 g maki pszennej
  • 225 g maki razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 105 g sera feta
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 225 ml mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać szczyptę soli i starty sera feta,wymieszać z suchymi składnikami palcami. Następnie wsypać szczypiorek i wymieszać wszystko łyżką. Wlać mleko. Zagnieść ciasto. Wyłożyć je na oproszony mąką blat i wyrabiać rękoma. Następnie rozwałkować na placek o mniej więcej 2 cm grubości i wyciąć szklanką krążki o średnicy około 5 cm.
Blaszkę wyłoży papierem do pieczenia. Ułożyć na nim bułeczki. Posmarować mlekiem. Piec w 220 stopniach przez 15-20 minut.
Wyjąć z piekarnika. Podawać ciepłe, ostudzone na tyle, by dało się je rozkroić.

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. takich wytrawnych jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wytrwane muffinki, w takim wykonaniu bardzo mnie zachęcają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super na sobotnie śniadanko;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne.. zapisuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)