czwartek, 7 lipca 2011

Ciasteczka czekoladowe z chilli

Czekolada z chilli jest jedną z moich ulubionych czekolad. Zatem, kiedy trafiłam na przepis na ciasteczka o tym samym smaku, od razu stwierdziłam, że muszę je zrobić. I nie zawiodłam się. Łączą one w sobie wspanialy pikantny smak, ze słodyczą czekolady. Wyborne!

Ciasteczka czekoladowe z chilli
przepis z '200 cakes and bakes' Sary Lewis
porcja na 16 ciasteczek

Składniki:
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 40 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 1/4 łyżeczki drobniutko posiekanego chilli
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Wszystkie suche składniki (mąka, kakao, proszek, soda, cynamon, cukier) wymieszać w naczyniu. Dodać masło i chilli, wyrobić ciasto palcami jak na kruszonkę. Dodać miód i posiekaną czekoladę, delikatnie wyrobić, aż ciasto się połączy. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć każdą kulkę.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut (aż troszkę stwardnieją), po czym studzić na kratce.

Smacznego!
J.

9 komentarzy:

  1. urocze ciasteczka :) częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis-na pewno kiedyś wykorzystam, bo chili i czekolada to coś co musi razem dobrze smakowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciastczka. fakt, czekolada z chili jest pyszna, wersja ciasteczkowa musi byc dobra do kawy. Super :) brawo za kreatywnosc p.s. świeża chili czy suszona????

    OdpowiedzUsuń
  4. @zauberi
    Dziękuję, chętnie bym Cie poczęstowała :)

    @nikol
    to jest bajeczne połączenie i skoro go nie znasz to musisz spórbować!

    @vanilla
    Robiłam te ciasteczka parokrotnie i raz dodawałam suszone mielone chilli, raz suszone w całości papryczki a raz świeże papryczki. I przy świeżych najlepiej rozchodzi się aromat - porcja w przepisie jest więc na świeże.
    A jak nie świeże to polecam suszone, ale mielone. Tak około 1/2 łyżeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasteczka są bardzo pikantne? Nie wyobrażam sobie połączenia chili i czekolady... Muszę spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chilli w ciastkach.. ale super!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie ciasteczka to ja bardzo chętnie, wyglądają mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekolada i chilli? Zawsze! Nie moge sie oprzec tej kombinacji. Ciacha wygladaja bezblednie. I jestem pewna, ze na jednym bym nie poprzestala.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaraz będę się za nie zabierać;) Ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)