środa, 6 lipca 2011

Piwne naleśniki


Nie lubię Londynu - psuje mi wakacje, więc jestem z góry uprzedzona. No bo pomyślcie sami, jak mam lubić miasto, które na całe lato zabrało mi 2 bliskie osoby - mojego lubego i moją przyjaciółkę. Ale dość marudzenia - przejdźmy do przepisu. Pożegnałam pysznościami D, więc i dla pe przed wyjazdem postanowiłam coś przyrządzić - wyszło spontanicznie i na zasadzie "zużyjmy wszystko, co jest w lodówce żeby się nie zmarnowało", nie myślałam nawet żeby to tu wrzucać. Ale naleśniczki wyszły tak pyszne, że nie mogłam się oprzeć pokusie zaprezentowania - zdjęcia robiłyśmy więc telefonem i oto są - oryginalne w smaku, bardzo delikatne i puszyste naleśniczki piwne. W internecie polecane są na słono, ale nam bardzo smakowały na słodko - ze strawberry curd.


Piwne naleśnilki

przepis na 12-15 małych naleśniczków

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • kilka łyżek otrębów
  • szklanka jasnego piwa
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki naleśników dobrze wymieszać. Smażyć na małej patelni, z obu stron na złotobrązowo, na niewielkiej ilości tłuszczu (lub bez, jeśli ma się dobrą patelnię). Podawać z polewami, konfiturami, curdami.

Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. Ja w tym momencie nie lubię Hawany, gdyż to ona zabrała mi na ponad 3 tygodnie mężczyznę :( za dobrze ma! ;) często bywa tak, że ze znalezionych w lodówce składników wychodzą takie pyszności jak u Ciebie. Świetne :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)