Pieczywo w sam raz dla mnie, do pysznych kanapeczek albo i bez niczego. Pyszny chlebek z mąki orkiszowej, o wyrazistym cebulowym smaku, z chrupiącą skórką i miękki w środku. Smażona cebulka to taki swojski dodatek do wielu dań, który osobiście uwielbiam. Także w wypiekach świetnie się sprawdza. A że przygotowanie takiego chlebka jest naprawdę proste - tym bardziej polecam.
Orkiszowy chleb cebulowy
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 średniej wielkości cebule (u mnie 1 biała, 1 czerwona)
- 7 g suchych drożdży
- szklanka letniej wody
- łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
Cebulkę drobno posiekać, zrumienić z solą na oliwie. Obie mąki zmieszać z drożdżami, wodą i podsmażoną cebulką. Dobrze wyrobić wszystkie składniki, aż otrzymamy spójną, elastyczną kulę. Ciasto zostawić na godzinę w natłuszczonej misce, przykryte ściereczką, aż podwoi objętość. Po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść, uformować bochenek i ułożyć go na natłuszczonej blaszce. Wierzch ponacinać nożyczkami lub ostrym nożem. Odłożyć do wyrastania jeszcze na około 15 minut. Piec 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Chlebek lekko przestudzić, najlepszy od razu, ale zachowuje świeżość przez około 3 dni.
Smacznego!
P.
Śliczny chlebek. Dawno żadnego nie piekłam, czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuńcudowny! uwielbiam cebulowe pieczywo, a tu jeszcze orkiszowy do tego ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z mąki orkiszowej, a z dodatkiem cebuli- to już musi być niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowujesz ten chlebuś ze zwykłęj czy razowej mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuń@ Anka-Weganka
OdpowiedzUsuńze zwykłej :)
Można go robić w automacie? :)
OdpowiedzUsuńmyślę że spokojnie wyjdzie :) z tym że z tego co kojarzę, dodatki typu cebulka trzeba dodać dopiero po pierwszym mieszaniu.
Usuń