sobota, 28 stycznia 2012

Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą


Drożdżówki to wypiek, na który codziennie mam ochotę. Kojarzą mi się zdecydowanie jako idealny dodatek do południowej kawy... Tym razem odważyłam się na wersję bardziej zdrową, bo pełnoziarnisto-owsianą. W ich smaku jednak ani płatki owsiane, ani mąka pełnoziarnista praktycznie nie są wyczuwalne. Dzięki temu drożdżówki są idealnym przysmakiem, również dla tych, którzy nie przepadają za pełnoziarnistą żywnością. Dzięki czekoladzie są lekko słodziutkie, pięknie pachnące i po prostu wyjątkowe. :)


Pełnoziarniste bułeczki z czekoladą
porcja na 12 bułeczek
Składniki:
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki błyskawicznych płatków owsianych, zmiksowanych (lub mąki owsianej)
  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki masła, rozpuszczonego
  • 1 jajko
  • 1 i 3/4 - 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 70% z malinami), posiekanej
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • łyżka mleka
Na kruszonkę:
  • 20 g masła, miękkiego
  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g ciemnego brązowego cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać do miski od malaksera, dodać płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, cukier, masło, jajko i 1 szklankę mąki. Miksować na średniej prędkości, na gładką masę. Następnie stopniowo dodawać pozostałą mąkę, aż ciasto będzie miękkie i prawie nieklejące. Wsypać czekoladę i chwilę miksować, aż równo się rozprowadzi. Wyjąć,ugniatać kilka minut. Odłożyć do miski wysmarowanej oliwą. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na około 1 godzinę. (Należy się nie dziwić jak w ciepłym miejscu czekolada nam się trochę roztopi. ;))
Ciastko lekko ugnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Palcami wyrobić kruszonkę. Każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec 10-15 minut, aż będą złoto-brązowe. Wyjąć, odczekać kilka minut, po czym studzić na kratce.

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Moje smaki. Chcę taką bułeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. jak z czekolada to biore nawet dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Są piękne i muszą świetnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły przepięknie, a do tego są z czekoladą. Pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)