sobota, 3 września 2011

Tarta z karmelizowanymi bananami i czekoladą


Nigdy nie lubiłam świeżych bananów, za to przetworzone już jak najbardziej. Tym razem postanowiłam zrobić z nimi tartę. I był to świetny pomysł - kruche ciasto, czekolada, karmel i banany to zestaw niemal doskonały! Wypiek wyszedł słodki, ale wcale nie przesadnie (dlatego proszę po raz kolejny - używajcie czekolady gorzkiej, z mleczną ciasta często wychodzą przesłodzone), w sam raz na poprawę niezbyt dobrego humoru.

Tarta z karmelizowanymi bananami i czekoladą

Składniki:
na ciasto:
  • 100g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
na farsz:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 małe banany
  • pół szklanki cukru pudru
  • 50 g masła
Mąkę wsypać do miski, dodać masło, sól oraz cukier. Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, łącząc składniki w gładką kulę (w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki wody). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Przed pieczeniem ciasto musi być schłodzone.
Formę z ciastem nakryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać obciążenie: np. suchą fasolę, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając śmietankę. Powstały krem nieco przestudzić, nie dopuszczając jednak, by stężał. Rozsmarować czekoladę na spodzie podpieczonej tarty.
Banany obrać, poprzecinać na pół, a następnie w podłużne plastry. Na dużej patelni rozpuścić masło z cukrem pudrem, aż powstanie karmel, mieszając, by się nie przypalił. Na karmelu poukładać banany i smażyć chwilę na wolnym ogniu. Przełożyć zawartość patelni na wierzch tarty.
Całą tartę zapiekać przez kolejne 15-20 minut. Przed podaniem tartę wystudzić.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Ja tez wole banany w wersji przetworzonej - czy to w muffinach, czy w tarcie, czy w deserze z bita smietana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. "Karmelizowane banany" i aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)