Nigdy nie lubiłam świeżych bananów, za to przetworzone już jak najbardziej. Tym razem postanowiłam zrobić z nimi tartę. I był to świetny pomysł - kruche ciasto, czekolada, karmel i banany to zestaw niemal doskonały! Wypiek wyszedł słodki, ale wcale nie przesadnie (dlatego proszę po raz kolejny - używajcie czekolady gorzkiej, z mleczną ciasta często wychodzą przesłodzone), w sam raz na poprawę niezbyt dobrego humoru.
Tarta z karmelizowanymi bananami i czekoladą
Składniki:
na ciasto:
- 100g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
- 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
na farsz:
- 70 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 3 małe banany
- pół szklanki cukru pudru
- 50 g masła
Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować i przenieść do formy. Ciastem wylepić dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni. Przed pieczeniem ciasto musi być schłodzone.
Formę z ciastem nakryć papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać obciążenie: np. suchą fasolę, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając śmietankę. Powstały krem nieco przestudzić, nie dopuszczając jednak, by stężał. Rozsmarować czekoladę na spodzie podpieczonej tarty.
Banany obrać, poprzecinać na pół, a następnie w podłużne plastry. Na dużej patelni rozpuścić masło z cukrem pudrem, aż powstanie karmel, mieszając, by się nie przypalił. Na karmelu poukładać banany i smażyć chwilę na wolnym ogniu. Przełożyć zawartość patelni na wierzch tarty.
Całą tartę zapiekać przez kolejne 15-20 minut. Przed podaniem tartę wystudzić.
Smacznego!
P.
Ja tez wole banany w wersji przetworzonej - czy to w muffinach, czy w tarcie, czy w deserze z bita smietana :)
OdpowiedzUsuń"Karmelizowane banany" i aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuń