I znowu muffiny... Ale one mi się chyba nigdy nie znudzą. Bo istnieje nieskończona liczba kombinacji, a do tego nie ma właściwie mniej absorbującego przygotowaniami wypieku. Tym razem smacznie i zdrowo - z płatkami owsianymi, jogurtem naturalnym, przy bardzo niewielkiej ilości cukru i tłuszczu. Polecam zwłaszcza na śniadanie - najlepiej przygotować je późnym wieczorem, a potem zjeść do kawy, już dawno gotowe, a nadal świeże. Sprawdzą się też jako śniadanie w pośpiechu - z powodzeniem można je zapakować i zabrać na drogę.
Muffinki jogurtwe z płatkami owsianymi
przepis z CiasteczkowychPotworów
Składniki:
na 12 sztuk
przepis z CiasteczkowychPotworów
Składniki:
na 12 sztuk
- 200 g mąki
- 50 g płatków owsianych
- 75 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 250 ml jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- 1 jajo
Smacznego!
P.
Śliczne muffinki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, muffinki chyba nie mogą się zwyczajnie znudzić :-) Tyle pysznych wersji, a ta którą Tu dzisiaj widzę jest jedną z najbardziej do mnie przemawiających!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wypróbowuję przepis. A jaka jest dobra metoda na ładny kształt babeczek? Bo mi się papierkowe foremki zawsze przekrzywiają :(
OdpowiedzUsuń@Anonimowy
OdpowiedzUsuńprzy papilotkach cały problem w tym, że ładnie wyglądają, ale niestety dla dobrego efektu potrzebna jest specjalna forma do muffinów (dostępna w większych supermarketach) lub papilotki sylikonowe - wielokrotnego użytku...