Znów marchewka. Tym razem nie w wypiekach, a w delikatnych placuszkach. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, mama robiła czasem racuszki z jabłkami, czasem takie właśnie marchewkowe. Miałam w domu nadmiar marchewek i zaczęłam się bać, że zgniją, więc szybko starłam kilka i zjedliśmy pyszny obiadek.
Placki marchewkowe
Składniki:
na 3 porcje
- 3 duże marchewki
- małe jabłko
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- opakowanie cukru waniliowego
Marchewki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć do marchwi. Dodać mąkę, olej, jogurt, cukier i lekko roztrzepane jajka. Małe porcje ciasta nakładać na dobrze rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu lub z minimalną ilością, gdyby placki przywierały). Smażyć z obu stron. Podawać np. polane jogurtem lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
P.
placki marchewkowe są pyyszne :).
OdpowiedzUsuń