środa, 14 marca 2012

Placki marchewkowe


Znów marchewka. Tym razem nie w wypiekach, a w delikatnych placuszkach. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, mama robiła czasem racuszki z jabłkami, czasem takie właśnie marchewkowe. Miałam w domu nadmiar marchewek i zaczęłam się bać, że zgniją, więc szybko starłam kilka i zjedliśmy pyszny obiadek.



Placki marchewkowe

Składniki:
na 3 porcje

  • 3 duże marchewki 
  • małe jabłko 
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego















Marchewki obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i zetrzeć do marchwi. Dodać mąkę, olej, jogurt, cukier i lekko roztrzepane jajka. Małe porcje ciasta nakładać na dobrze rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu lub z minimalną ilością, gdyby placki przywierały). Smażyć z obu stron. Podawać np. polane jogurtem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego!
P.


1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)