Tak jak obiecałam wcześniej, pojawia się kolejny przepis z wykorzystaniem tahini. Tym razem są to zwyczajne, proste ciasteczka. Nadają się na każdą okazję, są szybkie w wykonaniu i smaczniutkie. Chrupiące, pięknie pachnące i, co najważniejsze, pysznie sezamowe.
Ciasteczka pomarańczowo-sezamowe
porcja na 50 ciasteczek
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 2 pełne łyżki jogurtu greckiego
- 3,5 łyżki pasty tahini
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wałkować po kolei kawałki ciasta na placek grubości około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na papierze do pieczenia w małych odstępach. Piec 8-10 minut i studzić na kratce.
Smacznego!
J.
przeurocze ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
szana-banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Domowe ciasteczka są zawsze mile widziane :)
OdpowiedzUsuńurocze serduszka :).
OdpowiedzUsuń