czwartek, 15 marca 2012

Ciasteczka pomarańczowo-sezamowe


Tak jak obiecałam wcześniej, pojawia się kolejny przepis z wykorzystaniem tahini. Tym razem są to zwyczajne, proste ciasteczka. Nadają się na każdą okazję, są szybkie w wykonaniu i smaczniutkie. Chrupiące, pięknie pachnące i, co najważniejsze, pysznie sezamowe.



Ciasteczka pomarańczowo-sezamowe
porcja na 50 ciasteczek
Składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 pełne łyżki jogurtu greckiego
  • 3,5 łyżki pasty tahini
Wymieszać suche składniki, dodać do nich wymieszane mokre składniki i dokładnie połączyć wszystko. Uformować kulę i chłodzić ją w lodówce przez pół godziny.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wałkować po kolei kawałki ciasta na placek grubości około 0,5 cm i wycinać ciasteczka. Układać je na papierze do pieczenia w małych odstępach. Piec 8-10 minut i studzić na kratce. 


Smacznego!
J.

3 komentarze:

  1. przeurocze ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe ciasteczka są zawsze mile widziane :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)