Przynajmniej raz w roku każdy z nas tworzy ciasteczka, do których potrzebuje niezawodnego lukru. Ja sama pamiętam jak w historii wielokrotnie kombinowałam próbując ustalić idealne proporcje dla lukru, zarówno takiego na polewy, jak i do zdobienia.... Aby ułatwić Wam pracę na później podam przepisy na kilka niezawodnych lukrów.
Pierwszy idealnie nadaje się do zdobienia. Przy jego użyciu można cudownie udekorować pierniczki, ozdobić babeczki, po prostu stworzyć cuda. Łatwo się rozprowadza, jest bardzo trwały, a poza tym nie sztywnieje zbyt szybko.
Lukier królewski
przepis z Moich Wypieków
zdobienie - około 150 ciastek
jak jako podkład - 80
Składniki:
- 90 g białka
- 445 g cukru pudru
- 5 - 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 - 5 kropli białego octu winnego
Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza.
Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K'. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza.
Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek.
Do wyciskania kształtów, kwiatków,
postaci, szczegółów - na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy
dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy
lukier jest bardziej gęsty.
W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki - należy
dodać więcej cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - więcej białka.
Jeśli chcemy, aby miał różne kolory, wystarczy dodać odrobinę barwnika, czasem należy wtedy dodać odrobinę więcej cukru.
Druga propozycja to najprostsza odsłona lukru. Jego wykonanie jest błyskawiczne i wręcz banalne, zawsze niezawodny, jednak trudniejszy do dekorowania niż przedstawiona powyżej jego "ulepszona wersja".
Lukier królewski II
Składniki:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Białko utrzeć z cukrem pudrem np. drewnianą pałką lub łyżką. Nie powinno być najmniejszych grudek w lukrze. Prawdopodobnie trzeba będzie dodać więcej cukru pudru (kilka łyżek - do pół szklanki) co zależy od rozmiarów jajka. Lukier powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, że będzie się dało z niego zrobić wzorek. Można zrobić próbę: wziąć na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrobić wzorek - nie powinien się rozlewać. Z papieru do pieczenia wykonać rożek, odciąć końcówkę (powinna być bardzo mała). Niektórzy używają do tego strzykawek, rękawów cukierniczych, woreczków z odciętym rogiem - musicie wyczuć, jak Wam będzie łatwiej. Dekorować pierniczki. Lukier zastyga niemal od razu.
Powyższe lukry można było stosować do dekoracji ciasteczek. Teraz lukry, które się nadają jako polewy. Jako pierwszy - najprostszy, słodki.
Lukier
Składniki:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim ciastka lub polać nim ciasto.
Lukier cytrynowy
Składniki:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek soku z cytryny
Cukier
puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce,
mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale
nie za gęsty, maczać w nim ciastka lub polać nim ciasto.
Lukier rumowy
Składniki:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody2 łyżki rumu
Cukier
puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce,
mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale
nie za gęsty, maczać w nim ciastka lub polać nim ciasto.
Na koniec, może nie lukier, ale coś pomiędzy lukrem, a polewą. Bardziej dietetyczna odsłona lukru (jeśli ktokolwiek się odważy nazwać lukier dietetycznym ;)) - z wykorzystaniem twarożku.
Lukier na twarożku
Na polewę:
- 25 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 g twarogu mielonego
Aby przygotować polewę zmiksować wszystkie jej składniki. Posmarować wystudzone ciasto.
ile lukrów, można się zasłodzić:)
OdpowiedzUsuń