Taka zdrowsza wersja znanej wszystkim szarlotki sypanej. Z powodu mojej wielkiej miłości do wszelakich pełnoziarnistych, owocowych wypieków, nie mogłam się powstrzymać przed wypróbowaniem takiego połączenia. Wyszła pyszna! Może trochę twardsza niż klasyczna jej wersja, ale według mnie smaczniejsza. A na pewno bardziej oryginalna! :)
porcja na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka brązowego cukru
- 16 g proszku do pieczenia (1 opakowanie)
- pół kostki masła, zimnego
- na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżka cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć, wymieszać z cukrami i cynamonem.
Suche składniki (mąka, cukier, płatki owsiane i proszek) wymieszać ze sobą.
Na dno formy wysypać jedną trzecią suchych składników, na nich rozłożyć połowę jabłek. Na jabłka wysypać połowę pozostałych suchych składników (1/3 całości). Rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać pozostałe suche składniki. Masło pokroić na cieniutkie plasterki (ja to robiłam krajaczką do sera) i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta.
Piec przez około 45 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy. Warto spód formy owinąc folią, w razie jakby nadmiar soku i tłuszczu wyciekł. (ja ma nową, szczelną tortownicę, więc tego nie robiłam)
Smacznego!
J.
Ciekawy przepis ; Robiłam już razowa sypaną z otrębami, ale z płatkami owsianymi jeszcze nie ;)
OdpowiedzUsuńfajnie Ci sie nazwa ciasta zrymowala:) i w ogole ciacho jest fajne i pycha:)
OdpowiedzUsuńJak zjem ciasteczka owsiane z jabłkiem, to taką szarlotkę zrobię w następnej kolejności:)
OdpowiedzUsuń