niedziela, 31 lipca 2011

Klasyczne Brownies


Nie jestem wielkim miłośnikiem czekolady, więc to było dopiero moje pierwsze brownies. Z pewnością jednak nie ostatnie, bo zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie. 
Jest wspaniale czekoladowe, lekko mokre i słodkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe (lub podgrzane) z lodami śmietankowymi. Bajka!




Klasyczne Brownies
przepis pochodzi z Domowych Wypieków
porcja na blaszkę o średnicy 23 x 23cm


Składniki:

  • 300g czekolady gorzkiej
  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Jajka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min. 


Smacznego!
J.


7 komentarzy:

  1. Pyszne czekoladowe smaki:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja natomiast jestem miłośnikiem czekolady więc na pewno wypróbuję kolejne brownie, wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kocham czekoladę i robienie takich ciast grozi u mnie kupowaniem nowych (większych) ubrań ;p Gdy tak stoi na blacie to nie mogę się powstrzymać ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jestem czekoholikiem, a za brownies dalabym sie pokroic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałabym je zrobić, mam już nawet małą blaszkę, ale wiem, że będę musiała zjeść to sama bo rodzinka kręci nosem na takie "zakalcowate" w ich mniemaniu ciasta :(

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka przyjemna rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszam do podsumowania akcji "Muffinkowo 2011", czeka tam na Was niespodzianka :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)