Jest wspaniale czekoladowe, lekko mokre i słodkie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe (lub podgrzane) z lodami śmietankowymi. Bajka!
Klasyczne Brownies
przepis pochodzi z Domowych Wypieków
porcja na blaszkę o średnicy 23 x 23cm
Składniki:
- 300g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 250g masła
- 150g cukru
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem mikserem. Dalej miksując na mniejszych obrotach, dodać stopniowo roztopioną czekoladę, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku około 35 min.
Smacznego!
J.
Pyszne czekoladowe smaki:-)
OdpowiedzUsuńJa natomiast jestem miłośnikiem czekolady więc na pewno wypróbuję kolejne brownie, wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńJa kocham czekoladę i robienie takich ciast grozi u mnie kupowaniem nowych (większych) ubrań ;p Gdy tak stoi na blacie to nie mogę się powstrzymać ;)
OdpowiedzUsuńJa jestem czekoholikiem, a za brownies dalabym sie pokroic :)
OdpowiedzUsuńChciałabym je zrobić, mam już nawet małą blaszkę, ale wiem, że będę musiała zjeść to sama bo rodzinka kręci nosem na takie "zakalcowate" w ich mniemaniu ciasta :(
OdpowiedzUsuńjaka przyjemna rozpusta :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do podsumowania akcji "Muffinkowo 2011", czeka tam na Was niespodzianka :)
OdpowiedzUsuń