Muffiny owsiane z konfiturą truskawkową
przepis pochodzi z "Muffinki"
porcja na 12 muffinów
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g płatków owsianych (około szklanki)
- 1 jajko, roztrzepane
- 125 g stopionego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 125 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 300 g kwaśnej śmietany
- konfitura z truskawek (mi wyszło pół słoiczka)
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej, aby podczas przygotowywania miały temperaturę pokojową. Masło stopić i ostudzić, jajko rozbełtać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyc papilotkami lub wysmarować masłem.
W dużej misce wymieszać ze sobą makę, proszek do pieczenia, sodę, płatki owsiane i sól, na koniec dodać cukry. W drugiej misce wymieszać jajko, śmietanę i masło.
Dodać suche składniki do mokrych i wymieszać tak, aby wszystkie skłądniki były wilgotne. Mogą powstać grudki.
Nałożyć do foremek połowę ciasta. Następnie nałożyć po czubatej łyżeczce konfitur. Przykryć resztą ciasta.
Piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 3 minuty, po czym studzić na kratce. Można jeść jeszcze ciepłe.
Smacznego!
J.
Niestety całe się zapadły, rozwaliły a konfitura przesiąkła i wypłynęła dołem... W smaku przepyszne, ale forma... niestety :( Ciekawe czemu... Moze dalam za duzo tego dzemu....
OdpowiedzUsuń