Wspaniałe ciasto, które można upiec w zastępstwie sernika. Jest lżejsze, jednak bardzo podobne w smaku. Cytryny idealnie pasują do serników, więc temu ciastu też nadają wspaniałego smaku. Jest kwaskowate, puszyste, wilgotne i cudownie orzeźwia w upalne dni, których ostatnio niestety mało.
Tureckie ciasto jogurtowo-cytrynowe
przepis pochodzi od Komarki
porcja na ciasto o średnicy 20 cm
Składniki:
- 400 g tłustego jogurtu (typu greckiego lub bałkańskiego)
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 cytryna
- szczypta soli
Cytrynę sparzyć i wyszorować po czym otrzeć skórkę i wycisnąć sok.Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny - zmiksować na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie (w 2-3 porcjach) wymieszać z masą jogurtową.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec około 50 minut, aż ciasto ładnie
zarumieni się z wierzchu.
Smacznego!
J.
Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńPewni wychodzi dosyć miękkie?
Robiłam kiedyś taki sam, tylko dodałam jeszcze rodzynki do środka i owoce na wierzch. ;> Bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńMięciutkie i na pewno pyszne. Świetnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPrzepadam za ciastami na jogurcie, a jesli na dodatek sa cytrusowe, to juz w ogole uwielbiam! To ciacho jest wiec dla mnie doskonale :)
OdpowiedzUsuńwygląda na takie wyjątkowo pyszne
OdpowiedzUsuńZrobilam kiedys bardzo podobne i zatytulowane 'serniczek'. Bylo pyszne! Zostalo z nami juz na stale! :)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Jak słyszę tylko tureckie to od razu zapala mi się w głowie lampka - SŁODKIE. I to jest coś, czego potrzeba w to zupełnie nieletnie lato ;)
OdpowiedzUsuńKikimoro, ciasto wychodzi miękkie, ale tak, jak zwyczajny sernik cytrynowy, więc da się je spokojnie kroić.
OdpowiedzUsuńArvén, ciasto jest słodkie, ale tak, że da się je spokojnie jeść. Co jest bardzo rzadko spotykane wśród tureckich ciast. Ale humor poprawia wspaniale! :)