Sezamowe ciasteczka szczęścia
przepis pochodzi od Agnieszki
porcja na około 30 ciasteczek
Składniki:
- 100 g (2/3 szklanki) sezamu
- 100 g masła
- 70 g (1/3 szklanki) białego cukru
- 85 g (1/2 szklanki) jasnego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 opakowanie (16g) cukru waniliowego
- 170 g (1 i 1/4 szklanki) mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki cynamonu
Nagrzać piekarnik do 190ºC. Ciasto wyjąć z lodówki i formować z niego kulki o średnicy około 3 cm. Każdą kulkę obtaczać w pozostałym sezamie, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać dłonią na kształt talarka. Układać na blaszkach, zachowując dość duże odstępy miedzy ciasteczkami - maksimum 16 kulek na dużą blaszkę od piekarnika.
Piec 10-15 min, aż będą złote ( złote !, a nie brązowe, nie wolno ich zbytnio przepiec, im dłuższy czas pieczenia tym ciasteczka będą bardziej chrupiące). Zdejmować z papieru do pieczenia dopiero po ostygnięciu.
Smacznego!
J.
ja je uwielbiam, chętnie bym swędziła ten stosik co widać z tyłu :D
OdpowiedzUsuńwow... piękne są...i z sezamem i krucho-ucierane ...no po prostu chyba zaraz ...nie, nie zaraz bo Synus śpi, a trza robota rozłożyć...jutro zabiorę się do pracy :D
OdpowiedzUsuńIdealna nazwa - takie ciasteczka na pewno potrafia uszczesliwic :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - są pyszne! Robiłam je już jakiś czas temu a znajomi do dziś wspominają ich wyjątkowy smak :)
OdpowiedzUsuńmniam! czy szczęście daje ich jedzenie? jeśli tak, to porywam kilka sztuk...
OdpowiedzUsuńja tu się biorę za Twoje czekoladowe z chilli a tu kolejne pyszne!
OdpowiedzUsuń