wtorek, 2 sierpnia 2011

Placek z wiśniami i kruszonką


Zdecydowanie moje ulubione wiśniowe ciasto. Piekłam je już dziesiątki razy, a i tak za każdym razem zachwyca mnie jego smak. Taki prosty smak... Jest bardzo owocowe i bardzo wakacyjne. A jego spód stanowi kruszonka, co według mnie nadaje mu tą wyjątkowość.


Placek z wiśniami i kruszonką
porcja na formę na tartę o średnicy 26cm

Składniki:
  • 200g masła lub margaryny
  • 200g brązowego cukru
  • opakowaniu cukru wanilinowego
  • 1 jajo
  • skórka starta z cytryny
  • 200g mąki pszennej
  • 200g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500g wiśni
  • 200g konfitury wiśniowej
Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajo i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połowę dodać do masy. Następnie powoli dosypywać resztę mąki, aż utworzą się grudki. 
Połowę kruszonki wysypać do wysmarowanej masłem formy na tartę i lekko docisnąć. Spód podpiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 
Wiśnie umyć i wydrylować, a następnie wymieszać z lekko podgrzaną konfiturą wiśniową i rozłożyć na powierzchni ciasta. Resztą kruszonki posypać owoce i piec przez 20-25 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Ciasto wystudzić.

Smacznego!
J.

6 komentarzy:

  1. Tęsknię za ciastem z wiśniami....

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce otulone ze wszech stron kruszonką. Czyż można pragnąć czegoś więcej?... ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. taka ilość kruszonki zdecydowanie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kruszonki! Na drożdżówkach zawsze skubiemy ją palcami ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie 'kruszonkowe' ciasta! A z wisniami to juz pelnia szczescia :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. sezon na wiśnie w pełni, trzeba coś upiec! To chyba będzie TEN przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)