Placek z wiśniami i kruszonką
porcja na formę na tartę o średnicy 26cm
Składniki:
- 200g masła lub margaryny
- 200g brązowego cukru
- opakowaniu cukru wanilinowego
- 1 jajo
- skórka starta z cytryny
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500g wiśni
- 200g konfitury wiśniowej
Tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajo i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i połowę dodać do masy. Następnie powoli dosypywać resztę mąki, aż utworzą się grudki.
Połowę kruszonki wysypać do wysmarowanej masłem formy na tartę i lekko docisnąć. Spód podpiec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wiśnie umyć i wydrylować, a następnie wymieszać z lekko podgrzaną konfiturą wiśniową i rozłożyć na powierzchni ciasta. Resztą kruszonki posypać owoce i piec przez 20-25 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej. Ciasto wystudzić.
Smacznego!
Tęsknię za ciastem z wiśniami....
OdpowiedzUsuńOwoce otulone ze wszech stron kruszonką. Czyż można pragnąć czegoś więcej?... ;))
OdpowiedzUsuńtaka ilość kruszonki zdecydowanie do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuńIle kruszonki! Na drożdżówkach zawsze skubiemy ją palcami ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie 'kruszonkowe' ciasta! A z wisniami to juz pelnia szczescia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdezcnie!
sezon na wiśnie w pełni, trzeba coś upiec! To chyba będzie TEN przepis :)
OdpowiedzUsuń