Ponownie Nie ma to jak stare, sprawdzone babcine przepisy. Prosta babka zwana przez moją babcię "olejową" to jeden z moich ulubionych wypieków., choć może niektórzy powiedzą, że jest to ciasto zbyt zwykłe. Wcale nie - jest właśnie niezwykłe - idealnie wilgotne, aromatyczne i słodkie dokładnie tak jak powinno. Takiego świeżego, jeszcze nie do końca wystudzonego mogę zjeść pół blaszki na raz... więc lepiej za często go nie robić...
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka cukru
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
Smacznego!
P.
Jasne, że nie jest to zwykłe ciasto, jest to ciasto z duszą - te które w rodzinie są od zawsze i te przepisy to perełki. Ja również lubię tę babkę :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńlubię babki cytrynowe popijać herbatką :)
OdpowiedzUsuńBabcine przepisy zawsze mają w sobie coś niezwykłego, jakąś magię :) Uwielbiam taką babkę.
OdpowiedzUsuń