piątek, 4 listopada 2011

Olejowa babka cytrynowa



Ponownie Nie ma to jak stare, sprawdzone babcine przepisy.  Prosta babka zwana przez moją babcię "olejową" to jeden z moich ulubionych wypieków., choć może niektórzy powiedzą, że jest to ciasto zbyt zwykłe.  Wcale nie - jest właśnie niezwykłe - idealnie wilgotne, aromatyczne i słodkie dokładnie tak jak powinno. Takiego świeżego, jeszcze nie do końca wystudzonego mogę zjeść pół blaszki na raz... więc lepiej za często go nie robić...
 
Olejowa babka cytrynowa

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 6 łyżek oleju
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
 Jajka ukręcić z cukrem i olejem, dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wmieszać cytrynę. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy-keksówki. Piec przez godzinę w 190 stopniach. Wyjąć z formy i lekko wystudzić (nalepsza jest jeszcze lekko ciepła). Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Jasne, że nie jest to zwykłe ciasto, jest to ciasto z duszą - te które w rodzinie są od zawsze i te przepisy to perełki. Ja również lubię tę babkę :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię babki cytrynowe popijać herbatką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcine przepisy zawsze mają w sobie coś niezwykłego, jakąś magię :) Uwielbiam taką babkę.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)