Ponownie drożdżowe rogaliki - tym razem słodkie.Oryginalne, bo z dodatkiem dyni. Do tego z pysznym nadzieniem orzechowym. Rzadko wykorzystuję znalezione przepisy od razu, ale ten zamieszczony u Komarki po prostu musiałam wypróbować (zmieniając nieco farsz) jeszcze w tym sezonie, kończąc tym samym moją tegoroczną przygodę z dynią :)
Drożdżowe rogaliki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym
Składniki:
- 400 g mąki,
- 70 g masła,
- 3/4 szklanki mleka,
- 20 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 żółtka
- 3 kopiaste łyżki dyniowego puree,
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka rozdrobnionych orzechów laskowych
- 3 łyżki miodu
- 40 g gorzkiej czekolady
- pół łyżeczki cynamonu
- odrobina mleka
- + jajko do posmarowania
Przesianą mąkę wymieszać z zaczynem i solą. Dodać składniki mokre i wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut i dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do rąk. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Na wolnym ogniu podgrzać kilka łyżek mleka i rozpuścić w nim czekoladę. Dodać miód, orzechy i cynamon, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pokroić ciasto na trójkąty, nakładać po łyżce nadziania przy podstawie i zwijać w rogaliki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Smacznego!
P.
Śliczne :) Uwielbiam drożdżowe rogaliki, a z takim nadzieniem musi być pysznie.
OdpowiedzUsuń