środa, 2 listopada 2011

Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem / z mięsem


Dla każdego coś dobrego, czyli paszteciki. Coś dobrego czyli drożdżowe, a zarazem kruche ciasto, a do tego dla każdego - bo można nadziewać na różne sposoby. Przedstawiam mój ulubiony wegatariański farsz szpinakowy i uwielbiany (i pochłaniany w ekspresowym tempie) przez D. farsz mięsny. Paszteciki są o tyle fajne, że można ich zrobić mnóstwo, a potem np. zamrozić i odgrzać w piekarniku jako ciepłą przystawkę dla niespodziewanych gości.

Drożdżowe paszteciki ze szpinakiem / z mięsem

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • duża szczypta soli
Nadzienie mięsne:
  • 200 g dobrego pasztetu (domowego, bądź kupnego; u mnie z indyka)
Nadzienie szpinakowe:
  • 150 g szpinaku
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki kremowego serka
  • sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
Zrobić zaczyn Drożdże rozmieszać w mleku z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki, odstawić na 10 minut. 
Mąkę zagnieść z masłem i solą, dodać zaczyn, śmietanę i żółtka. Dobrze wyrobić ciasto (gdy zajdzie taka potrzeba, dodać kilka łyżek wody). Uformować kulę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz szpinakowy: cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać rozdrobniony szpinak i chwilę dusić. Zdjąć z ognia, wmieszać kremowy serek i doprawić według upodobania. 
By przygotować farsz mięsny wystarczy lekko rozgnieść pasztet widelcem.
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić (na prostokąty bądź trójkąty). Na brzegu każdego kawałka kłaść łyżkę nadzienia i zawijać (jeśli mamy trójkąty wyjdą rogaliki, jeśli prostokąty powstaną "poduszeczki"). Przełożyć paszteciki na blachę i piec około 20 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują na ciepło.


Smacznego!
P.

3 komentarze:

  1. Takich nigdy nie miałam okazji próbować. Zapowiadają się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzadko robię paszteciki, bo rzadko mam okazję.
    stanowia bowiem idealną przekąskę na imprezkę.
    o, dobra okazja, by jakąś zorganizowac! xd

    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak, a wersja pasztecików z nim zapowiada się naprawdę interesująco...

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)