piątek, 9 grudnia 2011

Pierniczki z maszynki



Niedługo skończą mi się pomysły na ciasteczka z maszynki. Jednak do tego jeszcze trochę... Tymczasem, tak świątecznie, przedstawiam pierniczki, najszybsze w wykonaniu ze wszystkich. Zdecydowanie nie są one normalnymi pierniczkami, jednak dzięki korzennej przyprawie zdecydowanie kojarzą się ze świętami i można nimi bez problemu uraczyć grudniowych gości. :)


Pierniczki z maszynki
porcja na około 60 ciasteczek
Składniki:
  • 2/3 szklanki cukru demerara
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. W dużej misce ubić miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Dalej ubijając, wbić jajko. Dodać mąkę i przyprawy,  po czym dokładnie zmiksować. Nałożyć ciasto do maszynki i wyciskać ciasteczka na blachę (można też używać rękawa cukierniczego). Piec przez 13 minut lub do zbrązowienia pierniczków. Po upieczeniu odczekać około 2 minut, po czym do końca studzić na kratce.


Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. Bardzo fajnie wyglądają :) Gdybym tylko miała maszynkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama o podobnych wspomina bardzo często. :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)