czwartek, 8 grudnia 2011

Muffiny cytrynowe z nutą wanilii


Grudzień to cytrusy. Co prawda to już nie ten szał, co w czasach PRL, ale nadal przed świętami klienci supermarketów jakoś bardziej rzucają się na cytryny, pomarańcze, mandarynki... Także ja późną jesienią/zimą chętnie kupuję takie owoce. A później tworzę z nich takie oto pyszności. Muffinki bardzo aromatyczne i bardzo mięciutkie. I oczywiście błyskawiczne!

Muffiny cytrynowe z nutą wanilii

Składniki:
  • 250g mąki
  • 2 cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • sól
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
Cytryny umyć i zetrzeć skórkę na tarce, sok wycisnąć. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
Masło rozpuścić, utrzeć z cukrem na pianę. Dodać jajka, jogurt i sok z cytryny. Masę płynną połączyć z sypką tak, by wszystkie składniki były wilgotne. Nałożyć mapę do foremki z papilotkami, piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut, wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Smacznego!
P.

5 komentarzy:

  1. U mnie dziś też zawitały muffiny. Takie cytrynowe za mną chodzą. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O cytrynowe to i za mną chodzą;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę słońca na obecnie coraz ciemniejsze dni :) Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne muszą być! Dawno nie jadłam nic cytrusowego (oprócz cytrusów;D), chętnie upiekę takie muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. i żółte jak cytrynki!:-))

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)